ZŠ Bruntál, Jesenická 10

 Alergeny v potravinách

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem.

Specifikace alergenů

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potravině se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní. 

Běžné potravinové alergeny
Mohou vyvolat všechny potraviny, EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení. Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ty však neznačíme.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě.

Naše jídelna přesto již druhým rokem vaří bezlepkovou a bezlaktózovou dietu. V případě zájmu se obraťte na vedoucí školní jídelny p. Běhalovou.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

Tabulka alergenů

Napsala: Jiřina Běhalová  12. 01. 2015